Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2006 19:37 - За йога и историята й - 1
Автор: anatoliy Категория: История   
Прочетен: 5951 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2010 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпреки изопачаването на древната йога в сегашните й видове, както и в други видове през вековете, тя възниква не благодарение на разни учители и гурута, а е базирана на основата на личните експерименти и търсения на много хора, както и на споделянето на опита помежду им. И така всичко се е пренесло и запазило до момента, когато всичко постигнато е било откраднато, прикрито и изопачено. Основните насоки на търсенията на древните са били - тялото, ума и помощните средства. От експериментите с тялото са възникнали различните пози, споменаващи се в някои източници като около 8 400 000 на брой както и различни очистителни процедури, целта на които е поддържането на тялото в добро функционално състояние. От експериментите с ума са възникнали различните начини за повлияването му, промяната на мисленето и повишаването на възможностите му. Така са изнамерени мантрите, джапите, янтрите и други подобни. Експериментите върху помощните средства са се простирали върху храненето, дишането, върху приемането на отрови, алкохол и наркотици. Трите вида като средства са се използвали за различни цели. Една от целите е за само събуждане или за самошокиране, обособила се по-късно като дзен.Принципа на измисляне на пози за самошокиране и самосъбуждане е бил следният - те да бъдат неудобни, да предизвикват болка и неприятни усещания. Целта на използването на помощните средства е била същата.  Приемали са се неприятни и безвкусни храни, поемали са се сериозни количества алкохол или наркотици. Идеята е била да не се губи съзнание, да се възвърне присъствието на човека, приетите средства да не отклоняват вниманието. При дишането е експериментирано с ритъма му. Дишането е ставало целенасочено и неритмично, което довежда до промяна на ритмичната работа на несъзнателната(програмираната)система. За ума са измисляли думи и изречения, водеши до блокиране на нормалната работа на някоя част от системата (на дадена програма или навик). Ефектът се получава, като се повтарят на глас или на ум.
  Гореописаните са били използвани и за поддържане и лекуване на ума. В този случай дори и неудобните пози чрез постоянното им повторение стават удобни, тъй като организма свиква с новото и те се вграждат, след като са станали програма, с другите програми в ума. Същото се получава и с помощните средства и  повторението на думи и изречения. Всяко нещо, което се повтаря, става навик, което може и да води до приятни усещания. Последствието от това обаче е съдаването на нова нужда, резултатите от което са като при наркотиците.  Както споменах, позите могат да се използват за поддържане и поправяне или лечение на тялото и организма. Връзките между отделните части или органи се осъщетвяват чрез проводи или тръби, познати под името нади. Когато има запушване в някоя тръба, за да се отпуши тя е необходима сила или приток на повече от това, което преминава през нея. Обикновено това което тече през тръбите го наричат жизнена енергия или само енергия. Ще използвам този термин за сега.
   За да се увеличи притока на енергия в дадена тръба, понеже количеството за целия организъм е постоянна величина, ще трябва да се ограничи или спре в някои от другите тръби, в които няма запушвания. Поради тази причина позите от този тип са свързани с различни изкривявания и сгъвания на тялото, като целта е сгъването на някои здрави тръби и разгъването на запушените, като по този начин общата енергия е принудена да създаде увеличен натиск в запушените. Заниманието с този тип йога - позите, може да бъде колкото полезен, толкова и вреден. 
   Виждал съм доста хора, които са си навредили с това, понеже преди започването на заниманията си са имали запушвания. Доста време не можех да си обясня защо се получава така, а отговора беше прост. Обикновено хората започват заниманията си по описания от книги или при посещаване на курсове, водени от учители. Трябва ясно да се знае, че всеки човек има различни проблеми и различни запушвания, за което е необходимо позите и комплексът от пози да е различен, както и самият режим на използването им.
   Всеки може да си отговори какъв е резултата от това, ако човек със запушване в дадена тръба ограничава притока на енергия именно към нея, и го насочва към здрава тръба. Не само че запушената ще се запуши още повече, но и здравата, от пренасищане може също да се запуши...

http://www.teoria1.com



Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: anatoliy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 36811
Постинги: 8
Коментари: 2
Гласове: 113
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930